Het kabinet heeft bekendgemaakt dat veel van de coronasteunmaatregelen per 1 oktober 2021 stoppen. Het doorbetalen van de vaste reiskostenvergoeding valt daar echter niet onder.
Na 1,5 jaar stopt het kabinet met de coronasteun aan bedrijven en ondernemers. Doorgaan met de steunmaatregelen zou het economisch herstel in de weg zitten nu de meeste maatregelen opgeheven zijn. Alleen voor nachtclubs en discotheken wordt en aparte regeling getroffen als die ook na 1 oktober 2021 nog niet open kunnen.
We moeten dus afscheid nemen van de NOW, TVL, Tozo en TONK. Dit betekent dat de NOW 6 de laatste periode is waarvoor je steun kan aanvragen. Dit kan tot en met 30 september 2021. Na 1 oktober zijn we natuurlijk nog niet helemaal klaar met de NOW, de definitieve aanvragen moeten nog ingediend worden. De NOW-regeling wordt na die datum weer vervangen door de oorspronkelijke werktijdverkorting, maar die is niet bedoeld voor coronagerelateerde omstandigheden.
Als aanvullende steunmaatregel heeft het kabinet vorig jaar besloten dat de vaste reiskostenvergoeding doorbetaald mocht worden aan thuiswerkend personeel. Deze maatregel zou per 1 oktober 2021 verlopen, maar wordt doorgetrokken tot 1 januari 2022. Voorwaarde is wel dat het om een vaste vergoeding gaat die al vóór 13 maart 2020 was toegekend.
Ook na 1 januari 2022 mag je de reiskostenvergoeding doorbetalen, maar als je personeel nog steeds thuiswerkt, wordt de vergoeding wel belast. Dat betekent dat jouw werknemer belasting gaat betalen, en jij als werkgever de premies werknemersverzekeringen moet afdragen. Natuurlijk zijn er ook andere opties, zoals een bruto reiskostenvergoeding geven, de daadwerkelijke reiskosten vergoeden of de vergoeding onderbrengen in de WKR.
Bekijk nu alvast wat voor jou en je personeel het gunstigste scenario is na 1 januari 2022. Voor je het weet is het jaar voorbij en de afspraken hierover moeten helder vastgelegd worden. Kom je er niet uit? De experts van SOX denken graag met je mee!